+385 (21) 260 640

  1. ENERGETSKA EFIKASNOST

  Što je energetska efikasnost, EE ?

   

  ENERGETSKA EFIKASNOST je mjera koja pokazuje koliko primijenjene  tehnologije ili poduzete mjere doprinose smanjenju potrošnje energije i/ili goriva za neku aktivnost, kao što su potrošnja energije u stanu ili proizvodnja nekog proizvoda.

  Jednostavnije rečeno energetska efikasnost znači upotrijebiti manju količinu energije ili energenta za obavljanje istog posla, odnosno funkcije (grijanje ili hlađenje prostora, rasvjeta, proizvodnja raznih proizvoda…).

  Energetska efikasnost u zgradarstvu utječe na smanjenje potrošnje svih oblika energije, ugodniji i kvalitetniji boravak u zgradi, uz duži životni vijek zgrade, te pridonosi zaštiti okoliša i smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš.

  Najveća korist pojedinca primjenom energetski efikasne gradnje je u smanjenju mjesečnih računa za grijanje, hlađenje i električnu energiju.

  Za očekivati je da će zgradama sa visokom  potrošnjom energije pasti vrijednost i obrnuto.

  Novac uložen u zamjenu starih prozora novim i nije tako skupa investicija budući da se uloženi novac vrati tijekom nekoliko godina  plaćanjem nižih računa za potrošenu energiju.

  Najveći gubici  energije na stambenim  objektima ostvaruju se na području staklenih površina.

  Bitne činjenice :
  -gubici topline kroz prozore i vanjske zidove čine preko 70 % ukupnih toplinskih gubitaka zgrade
  -novi  prozori sa odgovarajućim izo staklom imaju 2-3 puta manje toplinske gubitke od starih prozora
  -energijom koja se potroši za zagrijavanje 1 prosječne kuće (sagrađene pred 10-ak ili više godina) možemo zagrijati 3-4 niskoenergetske kuće ili 8-10 pasivnih kuća
  -staklo zauzima najveću površinu otvora oko 70% te zbog toga ima veliku ulogu u ostvarenju toplinske zaštite cijelog prozora. To znači da se tu stvaraju najveći energetski gubici.

  Ostvarenje toplinske zaštite stakla opisuje se koeficijentom prolaza topline Ug. Što je ta vrijednost manja, to su izolacijska svojstva stakla bolja.

   Koristi od zamjene starih prozora novim energetski efikasnim prozorima

  • smanjuju se energetski gubici, a  uloženi novac se vrati tijekom nekoliko plaćanjem nižih računa za potrošenu energiju (grijanje  i hlađenje)
  • povećava se udobnost stanovanja (nema propuha, vlage , buke )
  • smanjuje se prolaz štetnih sunčevih UV zračenja kroz stakla
  • svaki pojedinac pridonosi očuvanju Zemlje- smanjuje se ispuštanje stakleničkih plinova u atmosferu

  duži vijek trajanja objekta